Kada Mei Tai nosiljka ?

Skoro najčešće pitanje postavljano o nosiljkama i nošenju beba i dece je ono o LocoLobo© Mei Tai nosiljci:
Kada mogu da počnem sa korišćenjem LocoLobo© Mei Tai nosiljke ?

Svaka beba razvija se u svom ritmu i toku. Na primer, dve bebe rođene u istom danu i istom satu, sasvim sigurno neće motorički napredovati sinhronizovano. Jedna beba će ranije razviti neke veštine od druge, i sam motorički razvoj neće se podudarati prema tablicama razvoja koje volimo, kao sveži roditelji, polu zabrinuto pratiti.

Važno je da znate da svaka zdrava beba napreduje svakog dana, ali niti jedna ne napreduje isto kao druga. Iz tog razloga je važno pratiti motorički razvoj sopstvene bebe, i motivisati isti jednostavnim vežbicama za razvoj motorike.

LocoLobo© Mei Tai nosiljka dizajnirana je za svaku bebu koja samostalno može držati svoju glavu. Ali, šta to tačno znači?

Prvi veći napredak koji ćete primetiti kod svoje bebe je kontrola vratnih mišića. Vratni mišići su ti koji će držati bebinu glavu, odnosno početak su razvoja mišića koji nose i drže kičmu. Dobra kontrola vratnih mišića znači da beba može držati svoju glavu bez da ona nekontrolisano pada ili da ima nagle trzaje glavom.

Kako prepoznati dobru kontrolu vratnih mišića kod bebe?

Vrlo je jednostavno zaključiti da li beba ima dobru kontrolu vratnih mišića, i za to je dovoljno da bebu potrbuške polegnete na ravnu površinu. Napravite to tako da bebine ručice postavite prema njenom licu, kao da želite da se osloni na laktove. Ukoliko beba može da odigne svoju glavu od površine, bez da ona nekontrolisano pada ili da beba „kljucka“, ili još bolje, ako je može samostalno okretati prema svetlosnom ili zvučnom podražaju, dovoljno je „velika“ da se možete nositi u LocoLobo© Mei Tai-u.

Postavljanje bebe potrbuške, najbolja je baby handling vežba za podsticanje razvoja kičme. I scenario je otprilike ovakav: Beba će početi odizati svoju glavu, zatim će je okretati levo i desno. Nakon toga odizaće se na laktove, pa na pune dlanove. Kada bude u stadijumu da može da podigne deo sopstvene težine na rukama i da održava ravnotežu, polako će se odizati u sklek (onaj ženski), pa nakon toga kreće sedenje, puzanje i konačno hodanje. Dakle, razvoj kičme kreće od glave, odnosno vrata, i stepenasto se formira pršljenovima omogućavajući bebi sve uspešniju borbu protiv gravitacije.

Drugi test možete napraviti svaki put kada bebu podignete u položaj za podrigivanje. Ukoliko beba ne naslanja glavu na vaše rame, već je samostalno odvaja i drži uspravno, možete sasvim sigurno zaključiti kako vaša beba drži glavu.

Dobro, ali kada će to biti? Trebaju mi brojke.

Ranije smo spomenuli kako motorički razvoj pojedine bebe retko kada u potpunosti odgovara tablicama razvoja, te bi takve tablice trebale biti samo i isključivo okvirni orijentir. Beba može već sa mesec dana imati izvrsnu kontrolu glave, dok će drugoj trebati daleko više. Pod daleko više, mislimo na nekoliko meseci, ponekada i do petog meseca starosti deteta, što je zaista, ako gledamo razvoj u prvoj godini, poprilično veliki raspon. U svakom slučaju, svaka zdrava beba, najkasnije do 5 meseca starosti trebala bi imati dobru kontrolu vratnih mišića.

Da zaključimo: beba u LocoLobo© Mei Tai može kada dobro drži glavu. Kada ispunite taj uslov, možete se nositi u svim položajima koje ova nosiljka dopušta, te se možete nositi koliko god želite.

Zadnji dani nošenja u LocoLobo© Mei Tai nosiljci su oni kada vam beba u nosiljci postane preteška. Vremenski, to se podudara sa mlađim vrtićkim uzrastom (3 – 4 godine), ali, naravno, zavisi i od telesne spremnosti i građe samog nositelja kao i deteta. Na primer, jedan snažan i krupan tata, moći će dete da nosi daleko duže nego što to može krhkija i nežnija mama. U svakom slučaju, nošenje u LocoLobo© Mei Tai nosiljci popriično je dug period koji se broji u godinama uživanja i udobnosti za oboje: i roditelja i deteta.

Ako ti se sviđa tekst, podeli ga sa prijateljima:

Poveži se sa nama